ספרן. ספר. סיפור.

ספרני המערך קוראים, מבקרים וממליצים

חכמים כרך ו

חכמים כרך ו': ראשית התהוות התלמוד  / בנימין לאו. ידיעות אחרונות, ספרי חמד, 2025

בועז פולצ'ק, מנהל הספרייה לחינוך, כותב:

לאחר המתנה של שמונה שנים מאז פרסומו של כרך ה', יצא כרך ו'. הכרך עוסק בתקופה שבין עלייתה של הנצרות לדת מותרת באימפריה הרומית (סביבות 325 לספירה) ועד לאחר מרד או פולמוס גלוס (354 לספריה לערך). 

כדרכו בכרכים הקודמים, הרב לאו סוקר את דמותם של החכמים המרכזיים תוך שילוב המקורות התלמודיים עם פרשנות מאוחרת תורנית ואקדמית. בין הסקירות הנרחבות ביותר נציין את אלו של רבה, רב יוסף, אביי ורבא בבבל ושל רבי ירמיה, רבי יונה, רבי יוסי , רבי מנא ורבי אבין בא"י ואלו שבין לבין – רב דימי ורבין. 

דווקא בשל הכותרת, "ראשית התהוות התלמוד", עלול הקורא להתאכזב. בניגוד לכרכים קודמים, תהליך העריכה של התלמוד מקבל כאן התייחסות מעטה יחסית. באופן דומה, המחבר מדגיש פחות את היווצרותם של אסכולות חכמים ושל דרכי מסירה עקביות. האם רק "שיבושי הגייסות" ותלאות השנים האחרונות הביאו לכך שתמונת עולמם של חכמים איננה מלאה ומובחנת בכרך זה בהשוואה לכרכים קודמים או שעלינו להצטער על מיעוט המחקר האקדמי בתקופות אלו?

 

רוצים לקרוא את הספר?
הספר נמצא לעיון בספרייה ליהדות

 

מוזמנים לכתוב לבועז משוב על ההמלצה: 
Boaz.Polcheck@biu.ac.il

 

חזרה לתפריט ראשי