ההשפעה המחקרית של מאמר נמדדת על פי מספר הפעמים בהן המאמר מצוטט על ידי מאמרים וסוגי פרסום אחרים. בצורה דומה, ניתן גם למדוד את ההשפעה של סוגי פרסום שונים, כגון: conference proceedings, ספרים, פטנטים ועוד.
מקורות מסורתיים מרכזיים לספירת ציטוטי מאמרים בכתבי עת:
Web of Science הוא מאגר מידע במנוי המאפשר למצוא את מספר הפעמים שעבודות הממופתחות ב-web of science מצטטות מאמר מסוים. לצד כל רשומה/ מסמך בדף תוצאות החיפוש, תוכלו לקבל את מספר הציטוטים מהערך 'Citations'. ספירת הציטוטים זמינה גם בעמוד המלא של המסמך. |
Scopus הוא מאגר במנוי, מקבוצת מאגרי Elsevier. כולל מאמרים מכתבי עת שפיטים, פרסומים מסחריים, סדרות, ספרים, מאמרים בכנסים ופטנטים. מאפשר לעקוב אחר מספרי הציטוטים של פרסומים הממופתחים ב- Scopus. לאיתור מספר הציטוטים של מאמר מסוים יש לחפש את המאמר לפי כותרתו או לפי מילות מפתח תחת - Document Search. מספר הציטוטים יופיע תחת עמוד Citations בדף תוצאות החיפוש. לחלופין, מספר הציטוטים זמין גם בפרטי המסמך עבור כל מסמך שממופתח ב- Scopus. בדף זה ניתן גם לראות את ערך ה- Field Weight Citation Impact או FWCI. ה- Field Weighted Citation Impact (FWCI) מודד עד כמה מצוטט פרסום בהשוואה לפרסומים דומים. ניתן להשתמש בו להשוות את הביצועים (benchmark) של המאמר למאמרים אחרים (אפילו בתחומים נושאיים שונים) מכיוון שהוא מנורמל. ערך זה זמין גם למי שאין לו מנוי ל- Scopus/Scival (לבר אילן אין מנוי ל- Scopus/Scival). משמעות ערך ה- FWCI: - ערך FWCI של 1 פירושו שלפרסום יש השפעה שווה לפרסומים דומים אחרים.
- ערך FWCI של >1 פירושו שהפרסום צוטט יותר מפרסומים דומים. למשל,FWCI של 2.10 פירושו שהוא מצוטט פי 2.1 יותר מהממוצע.
- ערך FWCI של <1 פירושו שהפרסום צוטט פחות מפרסומים דומים. למשל,FWCI של 0.85 פירושו שהוא צוטט 15% פחות מהממוצע.
|
Google Scholar הוא מנוע חיפוש חינמי של גוגל. ממפתח טקסט מלא של פרסומים מסוגים שונים, כולל פרסומים שאינם מחקריים כגון: פרה-פרינטס (pre-prints), תזות, מצגות ועוד, שאינם ממופתחים במאגרים כמו Scopus ו- Web of Science. לקבלת מספר הציטוטים למאמר נבחר, יש לחפש את המאמר לפי כותרתו או לפי מילות מפתח. מספר הציטוטים יופיע תחת הערך "צוטט על ידי"/Cited by" ". לחיצה על "Cited by" תוביל לרשימת המאמרים שציטטו את המאמר הנתון. |
Lens.Org היא פלטפורמת חיפוש חינמית של המיזם החברתי Cambia לאיתור מאמרים מחקריים ופטנטים גלובליים. הפלטפורמה מספקת מדדי ספירת ציטוטים ברמת המאמר, ומרכזת מספר רב של שדות חיפוש וכלים לוויזואליזציה של נתונים ביבליומטריים. בנוסף, ניתן לזהות פטנטים המצטטים מאמר נבחר. באתר תוכלו למצוא מדריכים המסבירים על אופן השימוש בפלטפורמה. |
Dimensions הוא מאגר חינמי של חברות Digital Science ואחרות, המספק מדדי ספירת ציטוטים מסוגים שונים ברמת המאמר ומדדי Altmetrics. בדף המידע על פרסום נבחר ניתן לקבל מידע על פרסומים, פטנטים, ניסויים קליניים, מערכי נתונים, ומסמכי מדיניות שציטטו את המאמר ועל המענקים שמימנו את המחקר. נדרש רישום חינמי לכניסה למאגר. החשבון החינמי מוגבל לחיפוש פרסומים ומערכי נתונים. לחיפוש מידע על מענקים, פטנטים, ניסויים קליניים, מסמכי מדיניות ודוחות נדרש תשלום. |
יתרונות השימוש במדדים להערכת מאמרים וחסרונותיו:
- מספקים הערכה מדויקת יותר של השפעת המחקר הספציפי, בניגוד למדדים ברמת כתב העת שעלולים להסתיר שונות בין מאמרים. מאפשרים זיהוי מאמרים משפיעים גם אם פורסמו בכתבי עת בעלי דירוג נמוך יותר.
- מעודדים שקיפות ומאפשרים לחוקרים להדגים את ההשפעה של עבודתם באופן מפורט יותר בבקשות מימון ובהערכות אקדמיות.
|
- מדדי ציטוטים עשויים להיות מוטים לטובת מאמרים ותיקים יותר שהיה להם זמן רב יותר לצבור ציטוטים, ולא משקפים בהכרח את האיכות או החדשנות של המחקר העכשווי.
- מדדים ציטוטים עשויים להיות מושפעים מסוג המאמרים. מאמרי סקירה (Review Articles) עשויים להיות מצוטטים יותר ממאמרים מחקריים (Research Articles).
- קיים קושי בהשוואה בין מאמרים מתחומי דעת שונים בגלל הבדלים בדפוסי ציטוט ופרסום. מאמרים בתחומים מסוימים נוטים לצבור ציטוטים רבים יותר באופן טבעי.
- המדדים עלולים להיות מושפעים מציטוטים עצמיים או ציטוטים שליליים (ביקורת על המחקר), שאינם משקפים בהכרח השפעה חיובית. מאגר scite מאפשר לסווג את הציטוטים בהתאם לאופן ההתייחסות מחקר: Supporting, Mentioning ו- Contrasting.
- קיימים הבדלים במדדים בין מאגרי נתונים שונים בהתאם לשיטות החישוב והכיסוי שהם מספקים (כולל השפות הממופתחות במאגרים).
|
חזרה לתפריט ראשי
