ספרן. ספר. סיפור.
ספרני המערך קוראים, מבקרים וממליצים
דלדולה של הרוח באמריקה / אלן בלום. עם עובד, 1989
בועז פולצ'ק, מנהל הספרייה לחינוך, כותב:
לפני קרוב ליובל יצא בארה"ב ספר אשר הסעיר את דעת הקהל האמריקנית. כעבור שנתיים בלבד הוא זכה לתרגום לעברית ומאז אזל מן השוק. לעניות דעתי, התובנות אותן מעלה הספר, על טיבה של ההשכלה הגבוהה ותרומתה לחברה, ראויים לדיון ורלוונטיים לחברה הישראלית עד היום. השאלה איתה מתמודד אלן בלום היא מדוע, למרות התרחבותה של מערכת ההשכלה הגבוהה, הידרדר והתרדד השיח הציבורי בארצות הברית. ההנחה שמאחורי שאלה זו ואחת מאבני היסוד של התרבות הבורגנית היא כמובן תפיסת ה Bildung – ההנחה שהשכלה תוכל להפוך את הלומדים למשכילים יותר, בעלי כושר החלטה טוב יותר, מורכבים יותר ויעילים פוליטית, מה שלא קרה. למרות הזמן שעבר, אנחנו יודעים ששאלה זו נשארה רלוונטית עוד יותר באוניברסיטאות האמריקניות. הפוסטמודרניזם, הפופוליזם והערוצים החברתיים דרדרו את השיח הפוליטי בארה"ב. גם בישראל, ככל שהחברה משכילה יותר, השיח הפוליטי הפך לרדוד ואלים יותר. מדוע זה קורה, שואל בלום.
תשובתו של בלום מבקרת כמה תופעות במערכת החינוך, החברה והתרבות האמריקאית. הוא מבקר את הפוסט מודרניזם שלטענתו ניטרל מהשיח את אמות המידה של הטוב והרע, את הערכים הנצחיים והפך את מדעי הרוח לעניין רלטיבי והיסטורי. הוא מאשים את שיח הזהויות שהפך את החברה לאוסף של קבוצות הדבקות בזהותן על חשבון מרחב השיח הציבורי. הוא טוען כי קריאת ספרים ובמיוחד ספרות מערבית קנונית היא חשובה מפני שהיא מפתחת מודעות לצורך לדון על נושאים "רציניים" ומחדדת ערכים של טוב ורע. וכבורגני טוב הוא נגד מוסיקת הפופ, שמרדדת את השיח המוזיקלי ונגד המתירנות המינית, הפוגעת במבנה המשפחה וברצון והיכולת של ההורים ליצור יחידה מחנכת, אוהבת ובטוחה עבור ילדיהם.
לטעמי, אין ספק שבלום מתעלם מהממד הכפייתי שיש באימוץ חינוך מערבי קלאסי ותרבות מערבית. הוא מתעלם מכך שבעידן של גלובליזציה וריבוי ערוצי תקשורת, המרחב הציבורי עשיר ונרחב פי כמה. אני גם חושש שהוא טרם פגש בהארי פוטר ובפרסי ג'קסון – התשובות שהדור הצעיר נותן לדילמות אותן מעוררת ספרות גדולה. כך או אחרת, הוא מעורר מחשבה ודיון וזהו תפקידה של ספרות טובה, יסכימו כולם.
רוצים לקרוא את הספר?
הספר נמצא להשאלה בספריות המערך
מוזמנים לכתוב לבועז משוב על ההמלצה:
Boaz.Polcheck@biu.ac.il