אודות הספרייה המרכזית

קצת היסטוריה

ב-1958 תרמה הקרן ע"ש גוסטב וורצווילר סכום של 250000$ להקמת בניין הספרייה המרכזית. אבן הפינה הונחה בא' בטבת תשכ"א (1960), והספרייה המרכזית ע"ש וורצווילר נחנכה בכ"ב בתשרי תשכ"ח (1967). בניין הספרייה כלל בשנים הראשונות את אוספי הפקולטות למדעי הטבע ולמדעי החברה. באולם הקריאה וביציע שוכנו גם אוספי מחלקות שונות של מדעי הרוח (ערבית, מוסיקה, היסטוריה כללית ועוד). בתש"ם ספריות למדעי הטבע והחברה עברו למשכנים נפרדים ולמקום שנתפנה עברה ספרייה למדעי היהדות, שהוקמה כבר ב-1972. 

כיום

מרכזיותה של הספרייה היא בעיקר ברמה המקצועית - מדורי רכש, מיון וקטלוג הממוקמים בה, אחראיים על ביצוע פעולות אלו עבור כל הספריות הפקולטטיביות והמחלקתיות של האוניברסיטה. יחד עם זאת, מדורי השאלה בין-ספרייתית, הדרכה ויעץ והפקדת עבודות גמר מיועדים לשרת את כלל משתמשי ספריות הקמפוס.

בניין הספרייה המרכזית משמש כיום משכן עבור מספר ספריות עצמאיות ואוספים מיוחדים: ספרייה ללימודי מידעספרייה למדעי היהדות, ספרייה ליידיש, הארכיון של המכון לחקר הציונות הדתית ואוסף ספרים נדירים וכתבי יד ע"ש הרברט ברמן.

מדור השאלה של הספרייה מאפשר גישה לשני אוספים נוספים: אוסף ההשאלה המוגבלת ואוסף המדף הפתוח.

אוסף ההשאלה המוגבלת מורכב מפריטים שהינם חלק מקריאת חובה לקורסים, בעיקר של פקולטה למדעי היהדות. הכנסת ספר לאוסף נעשית על פי בקשה של המרצה, למשך תקופת הקורס, או על פי שיקולי הספרן/ית תוך התחשבות בכללי השימוש ההוגן, בעקבות בקשת המרצה לסרוק חומרים לקורס.

 

אוסף המדף הפתוח מגוון ביותר וניתן למצוא בו ספרים בתחומים הבאים:

  • מדעי היהדות: תנ"ך, תלמוד ותושב"ע; תולדות עם ישראל וארץ ישראל; לשון עברית; מחשבת ישראל
  • אשורולוגיה והמזרח הקדום; דתות
  • לימודים קלאסיים, המשפט הרומי
  • סיפרות, כולל ספרי קריאה - ספרות מקור וספרות מתורגמת
  • ספרים בשפה הערבית, יותר בנושא של הבלשנות השפה הערבית, אך גם היסטוריה של מזרח התיכון