איתור עיתונות יומית מהארץ ומהעולם

מדריך זה סוקר את המקורות המרכזיים לאיתור עיתונות יומית בארץ ובעולם. המדריך בנוי לפי שפת הכתבות - כפי שיפורט בהמשך, אולם קיימים אוספים במדריך הכוללים כתבות מתוך עיתונות יומית במספר שפות, ובמקרה זה תינתן הערה בתיאור המקדים של האוספים.

להדרכה ויעץ בקטלוגים ומאגרי המידע בתחום של עיתונות יומית יש לפנות לצוות המידענים של מערך הספריות והמידע בדוא"ל.

עיתונות עברית

  • אוסף העיתונות של הספריה הלאומית

    מורכב מארבעה אוספים:

    1. עיתונות יהודית היסטורית (בשיתוף עם אוניברסיטת תל-אביב):
    טקסט מלא של כתבות מתוך עיתונים יהודיים בשפות שונות, שפורסמו ברחבי העולם, מהמאה ה-18 ואילך. כולל את המדורים הבאים:
     - עיתונות יהודית בארה"ב
     - עיתונות יהודית בארצות ערב
     - עיתונות יידיש
     - עיתונות לאדינו
     - עיתונות עברית במאה ה-19
     - עיתונות היישוב ומדינת ישראל
     - עיתונות יהודית רוסית
     - עיתונות יהודית בפולין
     - עיתונות ילדים ונוער – כולל בתוכו את עיתונות ילדים של פעם: עיתוני ילדים עבריים בשפות שונות, מהתקופה שקדמה להקמת המדינה ומשנותיה הראשונות, מארץ-ישראל ומחו"ל.
     - עיתונות יהודית באמריקה הלטינית
     - עיתונות יהודי קובנה

    2. עיתונות ערבית:
    פרסומים תקופתיים בשפה הערבית שהופיעו בארץ ישראל/פלשתינה/פלסטין (להלן: "הארץ") מראשית המאה העשרים. האוסף כולל עיתונים יומיים וכתבי עת חברתיים, חינוכיים ותרבותיים שהתפרסמו באופן סדיר פחות או יותר (שבועונים, דו-שבועונים, ירחונים וכו').

    3. עיתונות ערבית מארץ ישראל המנדטורית:
    אוסף "ג'ראייד" - ארכיון דיגיטלי של עיתונים וכתבי עת בשפה הערבית שיצאו לאור משלהי התקופה של ארץ ישראל העות'מאנית ולאורך כל שנות המנדט הבריטי.

    4. עיתונות יומית:
    כל העיתונים היומיים היוצאים לאור בארץ.
    ניתן לבצע חיפוש רוחבי ומתקדם על כל אוסף העיתונות הדיגיטלית, לרבות אפשרות צפייה בכל העיתונים שיצאו לאור לפי תאריך מסוים, אפשרויות חיפוש וסינון לפי פרמטרים של שפה, תדירות הופעה, מרחב גיאוגרפי ועוד. העיתונים נגישים מתוך בניין הספרייה הלאומית בלבד, בהתאם לכללי זכויות היוצרים.
     

  • ארכיון ידיעות אחרונות
    טקסט מלא לכתבות שפורסמו בעיתון החל משנת 1939, לאחר אמברגו של שבוע. בנוסף, כולל את הטקסט המלא של כל הכתבות שפורסמו בכלכליסט, החל משנת 2007.
     
  • גלובס
    עיתון יומי ואתר חדשות כלכלי ישראלי. כולל ארכיון כתבות החל משנת 2016. פועל בשיתוף פעולה עם Wall Street Journal ומפרסם תרגומים בלעדיים לעברית של כתבותיו וסקירותיו.
     
  • דה מרקר
    חדשות ומידע כלכלי ופיננסי, מבזקי בורסה ועדכונים משוק ההון הישראלי והעולמי. הגישה לכתבות החל משנת 2001.
     
  • הארץ – עיתון יומי דיגיטלי
    דיווחים חדשותיים מהארץ ומהעולם בתחומים שונים. הגישה לכתבות החל משנת 2001.
    מאמרים משנת 1960-2000 ניתן לאתר באמצעות דפדוף באוסף המיקרופילם של אוניברסיטת בר אילן, וכן באמצעות אוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית (4.04.1918 - 31.12.1999).
     
  • IHP מפתח חיפה למאמרים
    מפתח למאמרים בתחומי מדעי הרוח, החברה, רפואה ועוד, מתוך כתבי עת ועיתונות יומית. לאיתור כתבות מתוך עיתונות יומית יש לערוך חיפוש ולאחר קבלת התוצאות – להגביל לכתבות מתוך עיתונות יומית.
    רשמית, ממפתח קטעי עיתונות נבחרים משנת 1985 ועד 1997. בפועל הכתבות ממופתחות משנות השישים ומוקדם יותר.
    רוב הכתבות והמאמרים פורסמו בעברית, בנוסף לכתבות באנגלית, ערבית ושפות נוספות.
    שימו לב! אין גישה לטקסט מלא לכתבות בעיתונות יומית, ולכן לאחר קבלת התוצאות יש לחפש את מצאי העיתון בקטלוג המקומי של מערך הספריות.
     
  • מפתח ממוחשב של העיתונות היומית (בית אריאלה)
    כתבות ממופתחות מתוך עיתונות יומית ישראלית משנת 1993. עדכון יומי. המיפתוח נעשה מהעיתונים: ידיעות אחרונות, הארץ, מעריב, יתד נאמן ומקור ראשון (קיים גם מיפתוח של עיתונים ישנים: הצופה, העיר, על המשמר, דבר וחדשות).
    שימו לב! אין גישה לטקסט מלא לכתבות בעיתונות יומית, ולכן לאחר קבלת התוצאות יש לחפש את מצאי העיתון בקטלוג המקומי של מערך הספריות.
     
  • מרכז משה דיין
    ממפתח סוגי פרסום שונים, בשפות שונות, בתחום המזרח התיכון ואפריקה. החיפוש נערך בקטלוג אוניברסיטת ת"א (דעת"א). לאחר קבלת התוצאות יש להגביל משמאל ל:היכן בספריות: מרכז משה דיין, ובנוסף, להגביל לסוג חומר: מאמרים.
    שימו לב!
    - אין הפרדה בין מאמרים מחקריים לכתבות מתוך עיתונות יומית.
    - אין גישה לטקסט מלא לכתבות בעיתונות יומית, ולכן לאחר קבלת התוצאות יש לחפש את מצאי העיתון בקטלוג המקומי של מערך הספריות.
     
  • רשימת מאמרים במדעי היהדות – רמב"י
    מפתח סלקטיבי של מאמרים במדעי היהדות, חקר ארץ ישראל ומדינת ישראל, שנכתבו בעברית ובשפות שונות, על ידי מחברים יהודים ולא יהודים מרחבי העולם. רשמית, משנת 1966 ואילך, אולם בפועל משנים מוקדמות יותר. פרטי המאמרים לוקטו מתוך אלפי כתבי עת – בדפוס או בצורה אלקטרונית, קובצי מאמרים, ספרי זיכרון ותדפיסים שנשלחים למערכת על ידי החוקרים. המפתח מעודכן מדי יום.
     
  • הארכיון היהודי: 180 שנות עיתונות יהודית
    מותקן מקומית בספרייה למדעי היהדות- אולם הקריאה וכן בספרייה הלאומית. מכיל עיתונות יהודית וחרדית ממזרח אירופה, ארץ ישראל, בריטניה וארה"ב, בעברית, יידיש ואנגלית.
    רוב העיתונים הוכנסו מראשית הופעתם ובכיסוי מלא, כשהמוקדם ביותר הוכנס משנת 1841.
    נכון לעכשיו אין הגבלה בהורדה ובהדפסה, אבל בנוסף לפרטים הביבליוגרפיים, יש לתת קרדיט למאגר עצמו, בהורדת כתבה או חלקי כתבה כמו תמונה וכדומה.
    בגרסה הבאה, מתוכנן להרחיב את היקף העיתונים וכן להוסיף השלמות לגיליונות חסרים בגרסה הנוכחית.

     
  • מיקרופילם בר-אילן, ספרייה למדעי היהדות, אוסף אולם הקריאה
    מאות עיתונים יומיים מהארץ, כולל שבועונים חרדיים, בעברית ושפות זרות מראשית הופעתם ועד שנת 2011 בקירוב. כולל גם מעט עיתונות מחו"ל, בעברית, לאדינו ואנגלית. הערת המצאי בקטלוג מפנה לאוסף מיקרופילם/ מיקרופיש, ומיקום מדויק ניתן לראות ברשימות כתבי העת הממוזערים התלויות ליד ארונות המזעור.
    העיון נעשה באמצעות קורא מיקרופילם המותקן באולם הקריאה. מכיוון שהמחשב אינו מחובר לאינטרנט אין אפשרות לשלוח כתבות נבחרות במייל, ויש להצטייד מראש בדיסק-און-קי.
    השימוש הינו בשעות הפתיחה של הספרייה למדעי היהדות.
     
  • מיקרופילם הספרייה הלאומית
    עיתונים ישראליים ויהודיים מהארץ ומרחבי העולם – ומיעוט עיתונות נבחרת שאינה יהודית. בעברית, יידיש ושפות זרות. מראשית הופעתם ועד העשור הראשון של שנות ה-2000. העיון נעשה באמצעות מכשירי צפייה באולם קריאה הכללי. רוב סלילי המיקרופילם של העיתונות היומית נמצאים באולם קריאה, ואת הסלילים הנמצאים במחסן יש להזמין לצפייה באולם. חלק מהכתבות המתוארכות לאחר העשור הראשון של שנות ה-2000 נגיש באמצעות קטלוג הספרייה הלאומית המספק קישורים דיגיטליים לעיתונות יומית. החיפוש נערך לפי שם העיתון.
     
  • אולם העיתונות של בית אריאלה
    מידע על אולם העיתונות- שעות פתיחה ויצירת קשר  
    יש להגיע עם מכשיר צילום עצמי (טלפון נייד או מצלמה דיגיטלית). במקום יש סורק.
    לבירור נהלים ואפשרויות אחזור מומלץ להתקשר לאולם העיתונות במספר: 03-7240558.
    בנוסף, יש במדור כרטסת נושאים ואישים בטווח השנים 1980-1993 - משלימה את מפתח האישים של מפתח חיפה של שנות ה-70. תיתכן חפיפה.
    במדור מרוכזים האוספים הבאים:
    עיתונות יומית בדפוס: מראשית הופעתה.
    מצאי:
    מחסן: מראשית הופעתה עד אמצע שנות התשעים
    אולם עיתונות: מאמצע שנות התשעים ואילך
    אוסף מיקרופילם: עד סוף 2015:
    יתד נאמן: דצמבר 1996 ואילך, המודיע, מעריב, הצופה, על המשמר, ידיעות אחרונות: ינואר 1979 ואילך (האוסף המלא של ידיעות נגיש באמצעות מאגר ידיעות המותקן מקומית באולם עיתונות), דבר: יוני 1925 ואילך, דבר השבוע: 1956-1967, Palestine Post : 1930-1949 – ממשיכו: Jerusalem Post: 1950-1965, 1979-2010, חדשות: ינואר 1986-נובמבר 1993.
     

עיתונות בערבית

  • מרכז דיין - עיתונות יומית מהעולם הערבי:

    מרכז את האוספים הבאים:

    אוסף מיקרופילם:
    מעל 1000 סרטי זיעור. העיתון המוקדם ביותר באוסף יצא לאור ב-1887.

    עותקים קשיחים:
    מעל עשרת אלפים עיתונים, מגזינים וכתבי עת, בשפות ערבית, תורכית, פרסית, אנגלית וצרפתית - בנוסף לעיתונים בשפות אזוריות מיוחדות כמו הטמזית (ברברים).

    אוסף דיגיטלי:
    מעל TB30 גיליונות דיגיטליים שנשמרים מדי יום, בשני העשורים האחרונים. בנוסף, במסגרת פרוייקט הדיגיטציה נסרקו לצורך שימור מעל מיליון עמודי עיתונים מירדן, עיראק, לבנון, סוריה וארצות נוספות.

  • "מפתח גבעת חביבה" למאמרים בערבית
    נערך על ידי מנהלת ספריית מכללת הגליל המערבי, גב' סמירה מחאמיד. מפתח סלקטיבי של מאמרים בערבית שיצאו ברובם במדינת ישראל, וחלקם במדינות ערב. כולל ברובו מאמרים מתוך כתבי עת מרכזיים בערבית, ומעט מתוך עיתונות יומית. בספרות, פוליטיקה וחברה, החברה הערבית בישראל והקונפליקט הערבי-יהודי. רוב המאמרים מתוארכים לאחר קום המדינה ושנות ה-60 ואילך. לא מתעדכן כיום.

  • עיתונות ערבית. חלק מאוסף העיתונות של הספרייה הלאומית.
    פרסומים תקופתיים בשפה הערבית שהופיעו בארץ ישראל/פלשתינה/פלסטין (להלן: "הארץ") מראשית המאה העשרים. האוסף כולל עיתונים יומיים וכתבי עת חברתיים, חינוכיים ותרבותיים שהתפרסמו באופן סדיר פחות או יותר (שבועונים, דו-שבועונים, ירחונים וכו').

  • עיתונות ערבית מארץ ישראל המנדטורית. חלק מאוסף העיתונות של הספרייה הלאומית.
    אוסף "ג'ראייד" - ארכיון דיגיטלי של עיתונים וכתבי עת בשפה הערבית שיצאו לאור משלהי התקופה של ארץ ישראל העות'מאנית ולאורך כל שנות המנדט הבריטי

  • الأهرام  Al-Ahram digital archive -
    אחד מהעיתונים המוסמכים והמשפיעים ביותר במצרים, והידועים ביותר בעולם הערבי. בין 1876 ועד 2014. כניסה מקטלוג בר אילן. החיפוש באתר חינמי. לקריאת הטקסט המלא יש לשלוח אל הספרייה הלאומית בקשה לקבלת קוד בכתובת המייל reference@nli.org.il.
    לצורך הדפסה, הורדה ושיתוף יש צורך בהרשמה נוספת באתר בכתובת: https://bit.ly/3cnkD5q
     

עיתונות ביידיש

  • מפתח לעיתונות יידיש
    מפתח סלקטיבי למאמרים מתוך עיתונות ביידיש שפורסמה בארץ וברחבי העולם, מסוף המאה ה-19. בתחומי ספרות ותרבות, פדגוגיה, פוליטיקה ונושאים קשורים.
     
  • רמב"י
    מפתח סלקטיבי של מאמרים במדעי היהדות, חקר ארץ ישראל ומדינת ישראל, שנכתבו בשפות שונות – כולל יידיש, על ידי מחברים יהודים ולא יהודים מרחבי העולם. רשמית, משנת 1966 ואילך, אולם בפועל משנים מוקדמות יותר.
     

עיתונות באנגלית

  • British Library Newspapers - Gale Primary Sources
    מתוך אוסף הספרייה הבריטית. כתבות באנגלית ובניבים שונים בטקסט מלא שפורסמו במאות השמונה-עשרה, התשע-עשרה והעשרים, בכ-160 עיתונים, שיצאו לאור בעיירות ובערים הגדולות בממלכה הבריטית המאוחדת, כולל אנגליה, צפון ויילס, סקוטלנד, אירלנד ועוד. האוסף כולל מגוון תכנים, מכתבות ועד לפרסומות.
     
  • Jewish Studies Source
    מקבוצת Ebscohost. מאמרים וכתבות בטקסט מלא מתוך כתבי עת ועיתונות היסטורית מובילה בעולם היהודי, בתחומים שונים - בנוסף לכתבות מתוך Jewish Telegraphic Agency, משנת 1922 ואילך.
     
  • Lexis Plus
    מידע וניתוח משפטי, רגולטורי, עסקי ועוד. כולל חדשות יומיות מרחבי העולם. עדכון יומי.
     
  • Proquest - News & Newspapers databases
    אתרי חדשות ועיתונות מובילים מרחבי העולם בטקסט מלא. חלק מאוסף העיתונות מאורכב החל משנות ה-70 ואילך.
    לאחר הכניסה למאגר יש לבחור ב: More ומתוך התפריט לבחור ב: News & Newspapers databases.
     

עיתונות ללא מנוי

  • העולם הזה
    כניסה חינמית באינטרנט. בעריכתו של אורי אבנרי ז"ל. בין השנים 1950- 1989. מומלץ לגלוש באתר במחשב או בטאבלט ולא בטלפון. ניתן ורצוי להוריד את כל הארכיון למחשב. לא נכלל האוסף הספרייה הלאומית מפאת זכויות יוצרים.
     
  • AllNewspapers.com
    עיתונות, מגזינים, תחנות רדיו וטלוויזיה, סוכנויות ידיעות ואתרי חדשות.
     
  • Google News Archive
    גישה פתוחה לארכיוני עיתונות סרוקה וקישורים לארכיונים אחרים של עיתונים באינטרנט, בחינם ובתשלום. חלק מהארכיונים מתוארכים למאה ה-18.
     
  • OnlineNewspapers.Com
    אלפי כתבי עת מרחבי העולם ובשפות שונות, המאורגנים לפי מיקום גיאוגרפי ושמות מדינות.
     
  • Chronicling America
    עיתונות אמריקאית היסטורית בשנים 1777-1963.
     
  • מפת עיתונים ברחבי העולם
    גישה לכתבי עת על פי מיקומם במפת העולם. יש אפשרות לאיתור מיקום גיאוגרפי מראש וקבלת מספר העיתונים. הקשה על המספר מובילה לשמות העיתונים, והקשה על עיתון רלוונטי מובילה לאתר העיתון ולארכיון – אם יש.
     
  • The Big Index of Global Newspapers
    קישורים לאתרי עיתונות יומית מקוונים, מרחבי העולם, כולל מדינת ישראל. מסודרים לפי שמות יבשות, ובסדר א"ב של שמות הארצות.
     

 

contactHE